Bismillah~


Salam ukhuwah~


nUkiLAn CaHAya sEriKAndi~

"KECANTIKAN SESEORANG BUKANLAH DARI SEGI INDAHNYA RUPA,KATA2 MANIS,MAHUPUN SUARA YANG LUNAK. ITU HANYALAH KECANTIKAN YANG TIDAK AKAN BERKEKALAN..NAMUN, KECANTIKAN YANG ABADI ADALAH KECANTIKAN AKHLAKNYA,KEINDAHAN BUDINYA, DAN KEBERSIHAN HATINYA..ITULAH SEBAIK-BAIK KECANTIKAN SEORANG INSAN YANG SEBENAR-BENARNYA..sesungguhnya Allah itu adalah Tuhan yang Maha Cantik,sebaik-baik pencipta segala yang cantik..~^^

Kenali 99 Nama-nama Allah ~


~~

Halawatul Ukhuwah fillah

Sunday, 15 December 2013

Koleksi Nota-Nota Pengajian DAURAH, Kitab Usuluddin di Pondok Baitul Qurro' Wal Fuqoha' (1/12/13-13/12/13)

بسم الله الرحمن الرحيم

السلام عليكم ورحمة الله وبركاتهTanda-tanda orang yang panjang umurnya ialah dia dapat belajar kitab-kitab. Kita belajar berpandukan kitab mereka yang ada hubungan dengan Rasulullah SAW. Maka cara ibadah tertentu itu bermula dengan solat, puasa, zakat dan mengerjakan haji. Qasidah adalah makanan hati. Allah perintahkan didalam al-Quran agar direndahkan suara sebagaimana telah difirmankan oleh Allah SWT, "seburuk-buruk suara adalah suara keldai." Ini menggambarkan seolah-olah amat hodoh dan buruknya seseorang itu bila mengeluarkan suara dengan terlalu kuat dan terjerit-jerit. Usuluddin adalah ilmu fardhu 'ain. Usuluddin bermaksud dasar-dasar agama, yaitu pegangan keimanan (perkara yang diimani yang di'i'tiqadkan). Terjadinya ada usuluddin ini kerana terdapat perbahasan mengenai sifat kalam. Yang mana pada waktu terdahulu, berlaku peperangan antara ahlul sunnah wal jama'ah dengan orang yang bercanggah daripada syariat agama. Dalil naqli dan 'aqli menegaskan tentang ketauhidan Allah SWT.

Mazhab Hanafi menggelarkan usuluddin sebagai fiqh akbar, yaitu ilmu tauhid. Wajib mengetahui akhlak terpuji dan terkeji. Landasan hidup kita berdasarkan syariat islam, yaitu dalam masalah i'tiqad. Dan dalam permasalahan ini, kita memerlukan ilmu usuluddin. Segala-gala memahami itu melalui landasan i'tiqad. Pukulan itu adalah alat. Kerana ia adalah ciptaan Allah. Tidak terjadinya apa-apa bunyi pada pukulan itu kalau Allah tidak berkehendak. Bunyi juga adalah ciptaan Allah SWT. Alam ini ada sebab dijadikan, kerana yang menciptanya ialah Allah SWT. Yang menyebabkan seseorang itu berjaya bukan kerana usaha, tetapi kerana ada Allah. Jika diri seseorang itu tiada i'tiqad, bila dia tidak berjaya, dia akan terus berputus asa dalam rahmat Allah SWT. Manusia sekadar berusaha, yang menentukan kita berjaya ialah Allah SWT. Orang mukmin tahu yang mentadbir alam ini adalah Allah SWT. Imam Syafie, penyebaran ilmunya tersebar luas. Kita tidak boleh guna mazhab lain dengan sesuka hati. Kecuali jika ada pendapat yang lebih kuat. Ini dipanggil ulama' mujtahid. 

Ibadah yang dilakukan hendaklah ikhlas dan juga bersihkan hati. Diantara sifat orang soleh ialah dia seorang yang tawaduk. Bila ada 3 nama "Muhammad" didalam keturunannya, dia akan lahirkan orang-orang yang alim. Al-Allamah bermaksud orang yang sangat alim. Mengikut tarekat adalah tidak wajib, akan tetapi, jika nak sucikan hati, ia memang wajib. Tarekat ba'alawi adalah tarekat yang diambil oleh Keturunan Rasulullah SAW. Apa yang kita buat, jika kita niatkan kerana Allah SWT, maka amalan itu kekal. Zuhud adalah meninggalkan kemewahan dunia. Zaman dahulu, ulama' kena pakai serban kerana serban melambangkan ke'aiban dan sunnah Rasulullah SAW. Di hadramaut, serban hanya dipakai oleh orang alim. Jenama Tuhan yang satu je boleh boleh guna ialah "ALLAH". Orang muslim adalah orang yang benar-benar mengagungkan Allah. Nabi Muhammad SAW adalah ketua bagi keturunan bani Adam. Dan baginda SAW juga adalah diantara pengikut yang paling ramai daripada nabi-nabi yang lain. 

Dalam hal pemakaian "hitam" bagi muslimat AHLI SUNNAH WAL JAMA'AH, sebenarnya tiada kaitan pun dengan menyerupai seperti wanita syiah. Tapi yg benarnya adalah, syiah yang menyerupai orang islam. Wanita memang digalakkan memakai pakaian berwarna hitam, walaupun tidak wajib, tetapi ia tidak menarik perhatian lelaki-lelaki ajnabi. Syiar islam kena faham 3 perkara, bahasa inggeris, bahasa melayu dan bahasa arab. Apa sahaja ilmu yang baik, jika belajar tinggi-tinggi,  akan dimuliakan oleh Allah SWT. Imam paling besar ialah Imam Alawi Al-Haddad. Kaum keluarga nabi SAW dengan al-Quran tidak boleh dipisahkan. Hendaklah bersama-sama dengan mereka (wahai orang-orang yg baik), kerana sesungguhnya rahsia hati itu, yakni sifat hati mereka benar-benar memberi faedah kepada orang yg berada disampingnya.  Jika kita bersama dengan orang yg berketurunan dengan Rasulullah SAW, kita juga tidak akan terpisah dengan al-quran. Jika kita bersahabat dengan ahli ibadah, kita juga akan jadi seorang ahli ibadah. Jika kita bersahabat dengan orang yg suka mengumpat, kita juga akan jadi org yg suka mengumpat. 

Bumi tidak akan ada jika tidak ada penciptanya. Orang yg berilmu datang dari islam. Ja'iz adalah sekejap ada, sekejap tiada. Sifat wajib bagi Allah ada 20, akan tetapi, pendapat ulama' mengatakan, 7 sifat Allah yang dibelakang tu (kaunuhu qadiran, kaunuhu basiran.......) sudah termasuk dalam sifat yang sebelum ini. Jika kita tahu adanya Allah, hendaklah kita menjaga adab. Qidam, sedia Allah. Yaitu, tiada permulaan kerana Allah mmg ada. Mustahil Allah itu bersifat dengan baharu. Baqa', kekal Allah. Mustahil menerima binasa. Dalil ijmali, "Ada Allah, ada Alam. Ada Alam, ada Allah." Allah tak perlukan kepada yg menjadikan kerana Allah bersifat qidam. Wahdaniyah, yaitu Esa Allah pada zat-Nya, esa Allah pada perbuatan-Nya, esa Allah pada sifat-Nya. Penting adanya tauhid utk memelihara aqidah kita. Allah tidak bersifat dengan susunan, kerana Allah tidak berbilang-bilang. Allah melakukan sesuatu tanpa bantuan dari sesiapa. Jika Allah bersifat dengan sifat wajib, maka mustahil jika Allah bersifat dengan sifat lemah. Basuh adalah ciptaan Allah, bukan sebab air, kita dapat basuh. Allah jadikan basuh beringingan dengan adanya air. Hukum adat, contohnya, bila kita MAKAN, kita dapat KENYANG. bila kita BASUH, kita guna AIR.

Qudrah, segala yg ada, segala yg tiada, Allah boleh mengadakan. Allah berkuasa mengadakan sesuatu atas kehendak-Nya. Yang mungkin tiada, boleh diadakan. Iradah, berkehendak bagi Allah akan sifat mumkin. Jangan bongkak dengan ilmu yang kita ada, sebab Allah lebih mengetahui. Sifat harus bagi Allah pada akal, mentiadakan yang mungkin, menjadikan yang mungkin. Allah tidak wajib memberi hidayah, menyesatkan seseorang, menciptakan makhluk. Maksiat pembawa kepada neraka. Melihat bukan sebab adanya mata. Melihat adalah ciptaan Allah. Bukan sebab mata kita dapat melihat. Pendakwah mesti ada ilmu tauhid. Menyeksa orang yang berbuat maksiat, tidaklah wajib. Cara nak kenal seseorang itu "sayyid ataupun sharifah", kita kena lihat pada ditengah-tengah antara dua kening itu. Akan tetapi, hanya para auliya' saja yang dapat mengecam seseorang itu daripada keturunan ahlul bait atau tidak. Kulfah, yaitu bebanan ataupun kesusahan. Mukallaf ertinya, orang muslim yg diberatkan oleh Allah dengan kewajipan-kewajipan keatas dirinya. Syarat-syarat mukallaf ialah berakal, baligh, islam, sampai seruan dakwah, cukup pancaindera.

Iman Tafsili - beriman secara tafsir
Iman Ijmali - beriman secara menyeluruh

kedua-dua iman ini adalah fardhu ain. Fardhu kifayah adalah dalil tafsili dan Fardhu ain adalah dalil ijmali. 

Belajar fardhu ain, tidak perlu minta izin daripada ibu dan ayah. Tapi untuk menjaga adab, hendaklah meminta izin. Berdakwah hendaklah menjaga adab. Berkata benar itu benih bagi semua sifat baik. Jangan biasakan diri dengan berbohong. Biar menjatuhkan maruah kita, tetapi jangan berbohong. Abdul Qodir as-Seggaf tidak pernah meninggalkan solat berjemaah. Setiap yang datang daripada kekasih yakni ALLAH, ada baik. Malaikat Munkar dan Nakir adalah yang paling ditakuti oleh manusia yang telah mati. Nak jadi pemimpin, mesti tidak boleh buat dosa. Dosa, walaupun kecil, jangan diambil ringan. Orang yg taat pada ibu dan ayah, akan menjadi wali. Hidupnya berkat sampai dia mati. Ibu bapa adalah pintu kebaikan kita di akhirat. Syurga adalah negeri nikmat dan Neraka adalah negeri penyeksaan. Neraka berada di bawah lapisan bumi yang ketujuh, yg tidak bersentuhan dengan bumi. 

Syurga adalah taman-taman negeri pembalasan. Berkata ulama', "Ada tujuh bilangan syurga." Jannah bermaksud tersembunyi. Disembunyikan oleh Allah utk disimpan bagi orang yg beriman dan bertaqwa. Syurga adalah tempat yang disembunyikan oleh Allah, tidak pernah dilihat oleh mata, didengar oleh telinga dan terlintas dihati manusia. Kota yang paling tertinggi di dunia adalah di Kota Shangrila, Tebet. 

-ARASY (atap syurga selepas FIRDAUS)

-Jannatul FIRDAUS (tertinggi, mengalir sungai dari atas)
-Jannatul Ma'wa
-Jannatul Khuldi
-Jannatul Na'im
-Jannatul 'Adnin
-Jannatul Dar al-Salam
-Jannatul Dar al-Jalal (terakhir, ahli neraka yang baru menjejak ke syurga)

"Hanya orang yang beriman dapat belajar di baitul qurro'. Orang munafik tidak akan dapat belajar disini. Yang istiqomah belajar di baitul qurro', akan mati dalam husnul khatimah, in syaa allah." (kata Tuan Guru Ustaz Zul)

Arang neraka, berasal daripada berhala-berhala dan manusia. Syafaat ada 4, syafaat daripada para anbiya', para ulama' (yg beramal), para syuhada', orang-orang soleh. Syafaat, memohon kepada Allah agar dilepaskan dosanya. Seorang yang menghafaz al-quran, boleh memberi syafaat kepada orang ramai. Cara nak kenal orang itu wahabi, mereka tolak mazhab, sifat 20 dan tolak tasawuf. Syarat bertaqwa kepada Allah adalah dengan bersama orang-orang yang bertaqwa.

Fahaman sekular, bercanggah dengan al-Quran dan as-Sunnah dan menolak ajaran islam dari sudut siasah. Iman ada lima,

-Iman 'Aqli (dalil pada 'akal)
-Iman Qolbi Zauqi (mujahadah riyadatun nafsi)
-Iman Ehsan (seolah-olah melihat Allah)
-Iman Taqwa (istiqomah buat amal dan tidak berani buat dosa)
-Iman Syukur (beribadah kepada Allah secara terus menerus)

wallahua'lam. asif ringkas. semoga kita mendapat futuh daripada Allah SWT. in syaa allah, jazakallahukhairan kepada tuan guru kita yang alim kerana sudi mengajar kami yang masih jahil ini. 

1 comment:

  1. Assalamualaikum,saudara,boleh emailkan kepada saya secara lebih lanjut ttg syarat2 pengajian di pondok baitul quro?
    ini email saya: yawniazz@gmail.com
    terim kasih :)

    ReplyDelete

AHLAN WASAHLAN! ^^

Cool JavaScripts

Musyawarah bersama~